Gazpacho

gazpacho LRIk heb laatst met een vrouwennetwerk waar ik lid van ben, een workshop tapas maken gevolgd bij het GrachtenAtelier in Utrecht, op de Oudegracht. Eerst met z’n allen lekkere dingen maken, om die vervolgens met z’n allen op een boot door de grachten van Utrecht op te eten. Leuk, lekker en gezellig!

Ik kwam erachter dat veel Spaanse tapas paleo proof zijn! Zoals ook deze gazpacho, een Spaanse koude soep van groenten en kruiden. Hieronder het recept.

Ingrediënten (voor een grote thermoskan):

  • 2 sjalotjes
  • 1 ui
  • 1 komkommer
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 250 ml groentenbouillon (ik gebruikte de Herbamare plantaardige bouillonbasis, gekocht bij De Tuinen)
  • 2 blikken gepelde tomaten

Bereidingswijze:

  1. kook 250 ml water en voeg daar een dessertlepel bouillonbasis aan toe, laat afkoelen
  2. snijd de sjalotjes, ui, komkommer en de knoflook klein en stop alles in de blender (als je geen goede blender hebt, kun je het ook in een grote maatbeker doen en met de staafmixer pureren)
  3. als je een blender gebruikt: voeg meteen de gepelde tomaten, olijfolie en paprikapoeder toe, anders heb je te weinig ‘vocht’ om te blenderen
  4. voeg nadat bovenstaande een gladde massa is geworden de afgekoelde bouillon toe en blender opnieuw totdat je een gladde soep krijgt
  5. voeg peper en zout naar smaak toe, ik heb er ook nog wat cayennepeper aan toegevoegd
  6. doe de soep in een grote thermoskan
  7. zorg dat de gazpacho koud geserveerd wordt door deze geopend in de koelkast te zetten
  8. serveer in kleine amuseglaasjes

Drink smakelijk!

De ingrediënten zoals bovenstaand leveren een behoorlijke hoeveelheid gazpacho op (meer dan een grote thermoskan). Aangezien je dit in kleine hoeveelheden nuttigt, kun je ook de ingrediënten op de lijst halveren in hoeveelheid.

Dit recept combineert heel leuk met de Spaanse empanadas!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *