Reguliere gezondheidszorg versus holistische benadering

Ik maak het helaas regelmatig mee: familie, vrienden of bekenden die met een kwaal bij de huisarts komen of in het ziekenhuis belanden. En dan worden de symptomen bestreden, in plaats van dat er wordt gekeken naar de oorzaken. Op zich ben je met een pil of operatie misschien – tijdelijk – van je gezondheidsproblemen af, maar het is zeker geen garantie dat de kwaal niet terugkomt. In tegendeel, de kans is vrij groot dat de kwaal zich vroeg of laat opnieuw openbaart, misschien zelfs in een ergere vorm.

Mijn idee is dat het beter is om naar de mens in z’n geheel te kijken, een meer holistische benadering is. Ik heb even opgezocht wat het letterlijk betekent: (Grieks: holon: het geheel) is het idee dat de eigenschappen van een systeem (fysiek, biologisch, technisch, chemisch, economisch, enz.) niet kunnen worden verklaard door de som van alleen zijn componenten te nemen.

Hoe mooi zou het zijn als de gezondheidszorg eens ging kijken naar de oorzaak van medische klachten. Denk aan voeding of stress bijvoorbeeld. Ongezonde voeding is een oorzaak van veel welvaartsziektes, zoals overgewicht, diabetes  of hart- en vaatziekten. In plaats van het aantal pillen op te voeren om de symptomen van deze ziektes te bestrijden, zouden de artsen/specialisten zich eens iets meer kunnen verdiepen in de oorzaken ervan. Een ander voorbeeld: rugklachten zoals een hernia. Je kunt de pijn blokkeren of een operatie uitvoeren, maar je kunt ook bedenken waar de hernia vandaan komt.

Het verwondert mij dat het gaat zoals het gaat. Op ziekenhuis poliklinieken wordt het steeds maar drukker, de Kalverstraat is er niks bij. Vanochtend was op de radio te horen dat de ziektekostenpremie weer met 10 euro per maand stijgt. Waar eindigt dit? En ondertussen is gezonde voeding onbetaalbaar: sinds ik op de Paleo manier eet, is mijn boodschappenbudget ongeveer verdubbeld. Voor veel mensen dus gewoon niet te betalen, niet erg motiverend.

Ik ben ervoor dat de overheid subsidie gaat verstrekken op gezonde voeding en leefstijlgewoonten. Maak gezonde voeding, sporten en bewegen en verzorging betaalbaar voor iedereen. Ik ben er van overtuigd dat dan de gezondheidszorgkosten enorm kunnen worden teruggedrongen. En dat de wereld een stuk gezonder wordt. En prettiger om in te leven.

Degene die dé tip heeft op welke manier ik mijn streven realiteit kan maken, nodig ik uit zich te melden! Kleine tips en suggesties zijn al welkom, ik realiseer me dat mijn ambitie wel erg groot is om volledig te verwezenlijken 😉

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.