Pompoensoep met gember

Ik ben dol op het maken van soep. Het is makkelijk, je kunt er makkelijk veel groenten in verwerken en het is lekker, zeker op koude winterdagen. Een wens van mij was altijd al om eens pompoensoep te maken en ik ben ook dol op gember, zowel vanwege de smaak als vanwege de heilzame werking op het lichaam, dus vandaag heb ik eindelijk de stoute schoenen aangetrokken en deze pompoensoep met gember gemaakt. Deze soep is ook nog eens vegetarisch.

Albert Heijn speelt goed in op de trend om gezonder te eten en heeft diverse zeer bruikbare soeppakketten samengesteld, waarbij je niet hoeft na te denken over de ingrediënten die je nodig hebt voor een smaakvolle soep en je niet met overbodige ingrediënten blijft zitten. Een voorbeeld is de zoete aardappelsoep die ik regelmatig maak, maar ook deze pompoensoep met gember is een goed voorbeeld. Het enige wat ik in de soeppakketten aanpas, zijn de bouillonblokjes, ik gebruik liever die van Zonnatura, die zijn 100% biologisch en bevatten geen gistextract. Je kunt natuurlijk ook zelf de losse ingrediënten kopen en naar wens groenten toevoegen die je zelf lekker vindt.

Ingrediënten:

  • 1 flespompoen
  • 2 wortelen (winterpeen)
  • 1 appel
  • 1 sinaasappel
  • 3 sjalotten
  • 3 tenen knoflook
  • stukje verse gember
  • 2 groentebouillonblokjes (ik gebruik dus die van Zonnatura)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 liter water
  • (cayenne-)peper

Bereidingswijze:

  1. Maak alle groenten schoon. Ik schil de flespompoen, halveer deze, verwijder de pitten en snij hem in stukjes. Snij de wortel in stukjes. Pel en snipper de sjalotten en knoflook. Schil de gember en snij deze fijn. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij in stukjes. Pers de sinaasappel.
  2. Verhit de olijfolie in een soeppan en fruit de sjalotten, knoflook en gember 3 minuten op lage temperatuur. Voeg de pompoen en wortel toe en bak 5 minuten op middelhoge temperatuur. Schep de groenten af en toe om.
  3. Voeg 1 liter water, de groentebouillonblokjes, de appel en het sinaasappelsap toe, breng aan de kook en laat de soep afgedekt 20 minuten zachtjes koken.
  4. Pureer de soep met een staafmixer. Voeg naar wens (cayenne-)peper toe.

Het voordeel van zo’n grote pan soep is, dat je voor de dagen die volgen ook een makkelijke lunch in huis hebt, of een makkelijke avondmaaltijd.

Eet smakelijk!