Wortelcake met dadels

Naast dat ik mijn best doe om gezond te eten, sport ik ook regelmatig. Mijn trouwe volgers weten dat ik aan bootcamp training doe. In de duinen van Egmond-Binnen, ’s Zomers twee keer per week (op dinsdagavond en zaterdagochtend). In de winter op dinsdagavond binnen omdat het bos dan ’s avonds wel héél donker is. Na de bootcamp training drinken we vaak nog even koffie en kletsen we gezellig bij over van alles en nog wat. Vaak komen er dan ook recepten en ideeën op tafel voor nieuwe gezonde maaltijden. Het onderstaande recept voor wortelcake met dadels komt van Ingrid Jansen, die zelf 100% Paleo eet. Ze vindt het oké dat ik het recept op mijn website met jullie deel, dus bij deze. Wij hebben deze wortelcake trouwens voor het eerst van haar eigen hand mogen proeven bij de koffie na de bootcamp, zalig!

Ingrediënten:                    Wortelcake met dadels

  • 200 gram bospeen
  • 50 gram kokosmeel
  • 50 gram kastanjemeel
  • 10 dadels (ik heb biologische genomen)
  • 100 gram gemengde noten (ongezouten)
  • 5 tl speculaaskruiden
  • 1/2 tl keltisch zeezout
  • 2 tl bakingsoda
  • 10 gram verse gember (ik haal het door de knoflookpers)
  • 2 handjes rozijnen
  • 50 gram gesmolten kokosolie
  • 6 eieren
  • 1 tl appelazijn

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden
  2. Bekleed een cakevorm met bakpapier
  3. Smelt de kokosolie in een pannetje en laat afkoelen tot kamertemperatuur
  4. Was de bospeen en rasp deze boven een kom
  5. Haal de pit uit de dadels en snij deze in kleine stukjes (als je een keukenmachine hebt, kun je ze hierin fijn malen)
  6. Hak de noten klein; ik doe ze in een plastic zakje en sla er een paar keer op met het heft van een groot mes 😉
  7. Snij een paar plakjes van een verse gemberwortel – ik heb er altijd één in mijn groente la liggen – en pers deze met een knoflookpers boven de kom van de bospeen
  8. Voeg alle droge ingrediënten in de kom bij de bospeen – kokosmeel, kastanjemeel, dadels, noten, speculaaskruiden, zeezout, baking soda, gember en rozijnen
  9. Mix met een mixer de gesmolten kokosolie, eieren en appelazijn goed door elkaar tot een luchtig geheel
  10. Sla als laatste de droge ingrediënten door de luchtige eiermix en roer goed door
  11. Vul daarna snel de cakevorm en plaats deze in het midden van de oven. Baktijd 50 minuten.

Ik laat de wortelcake uit de oven afkoelen en snijd deze dan in stevige plakken. Ik doe ze per drie sneetjes in een zakje in de vriezer. Zo heb ik altijd voor onverwachte momenten, onderweg of op kantoor een gezonde lunch. Ik beleg dan de plakken met beleg waar ik zin in heb. Ik ga nog uitvinden wat lekkerder is: hartig of zoet. Laat jij me ook weten wat je het lekkerst vindt?

Eet smakelijk!