Noten-Amandelcake

Noten-AmandelcakeAlle eer voor het basisrecept van deze heerlijke Noten-Amandelcake gaat naar Astrid Jongbloed van Oerkracht.

Ik heb zelf een aantal zaken aangepast in het recept, bijvoorbeeld het weglaten van ahornsiroop. Ik vervang dit door kokosbloesempalmsuiker.

Verder voeg ik zelf iedere keer als ik de cake maak iets toe wat ik lekker vind of wil uitproberen.

Ik maak de Noten-Amandelcake meestal op zondagmiddag, of op een avond dat ik tijd heb. Als de cake afgekoeld is, snijd ik hem in 4 stukken en leg alles in de vriezer. Gemiddeld 1x per week neem ik zo’n taartpunt mee naar kantoor als lunch, gecombineerd met wat vers fruit.

Noten-Amandelcake

Ingredienten:

  • 200 gram amandelmeel
  • 1 geraspte appel
  • 1 geraspte banaan
  • 100 gram rozijnen
  • 100 gram gehakte noten (ik gebruik ongebrande, ongezouten notenmix)
  • ½ theelepel bakzout (baking soda, zuiveringszout)
  • Snuf zout
  • 2 eieren
  • 50 gram gesmolten kokosolie (vloeibaar, op kamertemperatuur)
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel kokosbloesempalmsuiker
  • 1 eetlepel kaneel

Werkwijze:

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Vet een bakblik in (ik gebruik een vierkante bakblik van 22,5×22,5cm maar je kunt ook een springvorm of ovenschaal gebruiken)
  • Meng de amandelmeel, geraspte appel, geraspte banaan, rozijnen, gehakte noten, bakzout, kokosbloesempalmsuiker, kaneel en zout door elkaar
  • Meng in een andere kom de eieren, kokosolie en citroensap door elkaar
  • Voeg het eiermengsel bij het amandelmeel mengsel en roer het goed door elkaar
  • Giet het mengsel in je bakblik en bak in ongeveer 30-35 minuten goudbruin in de oven.

Eet smakelijk!

31 gedachten over “Noten-Amandelcake

    1. Wilma Tijssen Bericht auteur

      Hallo Cathrien,

      Ieder meel heeft z’n eigen eigenschappen, ik heb geen ervaring met het recept met boekweitmeel of kastanjemeel. Je zou de proef op de som kunnen nemen.
      Succes!

      Groeten van Wilma

      Reageren
    2. Emilië

      Ik had hem zelf van de week per ongeluk met kokosmeel gemaakt, maar dat is geen succes. Het blijft droog, smaak was goed, maar vanmiddag met amandelmeel gemaakt en die is gewoon goed. Ik heb er ook nog stukjes dadels aan toegevoegd@

      Reageren
    1. Wilma Tijssen Bericht auteur

      Hoi Judith,

      Geen idee hoeveel calorieën er in zitten. Dat is het grote voordeel van eten volgens de Paleo principes: je hoeft geen calorieën te tellen. Je kunt onbeperkt eten tot je verzadigd bent, zo lang het maar de juiste ingrediënten zijn.
      Als je het echt wilt weten, kun je natuurlijk met een calorieën tabel uitrekenen hoeveel calorieën er in de totale cake zitten. Maar zoals je begrijpt, ik waag me daar niet aan 😉

      Groeten van Wilma

      Reageren
  1. Sanne

    Hoi Wilma,

    Ik vroeg mij af of het heel ”erg” is als ik de kokosbloesempsalmsuiker weglaat?
    Deze heb ik (nooit) in huis, en wil de cake vanavond graag maken 🙂

    Door de banaan en appel wordt de cake al iets zoeter neem ik aan?

    Gr. Sanne

    Reageren
    1. Wilma Tijssen Bericht auteur

      Hoi Sanne,

      Ik had via Facebook ook antwoord gegeven op jouw vraag. Het is zeker niet erg om de kokospalmsuiker weg te laten, sterker nog, ik maakte ‘m voorheen zonder. De appel, banaan en rozijnen maken de cake al zoet. Ik heb de kokospalmsuiker ooit toegevoegd toen ik eens een zak hiervan cadeau kreeg.
      Succes met bakken, ben benieuwd wat je er van vindt!

      Groeten van Wilma

      Reageren
  2. Agnes

    Sanne

    Ik heb de cake met alle beschreven ingrediënten gemaakt, maar….hij is heel erg droog, nu heb ik de appel geprobeerd te schaven maar dat werd zon rommeltje en heb hem verder in hele dunne schijfjes gesneden misschien is dat de reden? Vraagje hoe kun je het beste appel en banaan “raspen” ?
    De smaak is verder prima hoor!

    Groetjes Agnes

    Reageren
    1. Wilma Tijssen Bericht auteur

      Hallo Agnes,

      Appel en banaan gewoon raspen met een rasp (waar je ook kaas mee zou raspen).
      Heb je wel bakingsoda (bakzout) gebruikt? Is essentieel voor een ‘luchtige’ cake.
      Het is ook essentieel om de natte ingredienten en de droge ingrediënten zo lang mogelijk gescheiden te houden. Zodra je die twee samenvoegt, vrij snel daarna in de oven zetten. Het bakzout in de droge ingredienten en het citroensap in de natte ingredienten zorgen samen voor de luchtigheid van de cake.
      Gewoon nog eens proberen!

      Groeten van Wilma

      P.s. Je hebt ‘m niet te lang in de oven gehad? Iedere oven is anders, beoordeel zelf of hij bruin genoeg is.

      Reageren
      1. Agnes

        Dank je ga het weer proberen, heb wel bakingsoda gebruikt, denk dat de appel en banaan toch te weinig vocht hebben afgegeven , ik laat het weer weten.

        Groetjes Agnes

        Reageren
  3. Corin

    Hoi Wilma,
    Ik eet al een hele tijd koolhydraat beperkt en heb al best wel wat dingen proberen te bakken. Toch lukt het me steeds niet om echt iets lekkers te bakken met amandelmeel.
    De cake ziet er heerlijk uit, hij staat in de oven en nu maar hopen dat hij lekker zal zijn…..

    Fingers crossed….

    Groetjes Corin

    Reageren
  4. Corin

    Nou dat is voor het eerst dat ik zoiets lekkers gemaakt heb met amandelmeel…. Ik heb alles gehalveerd omdat het toch nooit lukte en heb wel een beetje meer kokosolie en appel erin verwerkt. Hij is heerlijk, dat is een feit!

    Nu heb ik nog een vraagje, ik eet heel veel GOK , kan ik dat makkelijk combineren met Paleo? Ik ben nu al de hele middag aan het lezen over Paleo en eigenlijk lijkt het wel een beetje op elkaar, of heeft u geen ervaring met GOK?

    Ik hoor het graag van U en bedankt voor dit lekkere recept!

    Groetjes Corin

    Reageren
    1. Wilma Tijssen Bericht auteur

      Hallo Corin,

      Wat leuk om te horen dat dit recept je bevalt! Dit recept is een van m’n meest bekeken pagina’s van m’n website, dus je bent niet de enige. Ik eet elke week 1 keer op kantoor een stuk als lunch, ik blijf het ook heerlijk vinden.

      Ik kende GOK niet echt, maar heb even gegoogled en het lijkt veel overeenkomsten te hebben met Paleo. Beperkingen van koolhydraten geldt voor beiden. Sowieso is de stroming die in Nederland gaande is qua aandacht voor gezonde voeding er een met duidelijke overeenkomsten: minder koolhydraten, veel groenten en fruit, noten, zaden, gezonde vetten en eiwitten. Er zijn veel variaties op dit thema, zoals voedselzandloper, hormoonfactor, GOK, Paleo.
      Lijkt me uiteraard prima om een en ander te combineren. Je moet natuurlijk wel goed opletten als je echt intoleranties hebt voor het een of ander, zoals voor gluten of koemelk.

      Ik hoop dat je nog veel inspiratie opdoet op mijn website, jij hebt mij in ieder geval weer op een aantal leuke inzichten gebracht in mijn Google zoektocht over GOK, dank daarvoor.

      Groeten van Wilma

      Reageren
  5. Pietsje Meindertsma

    Hallo Wilma,

    Wat een heerlijke cake! Heb de noten weggelaten en extra appel toegevoegd, de kinderen vinden het ook heerlijk.
    Fijn recept.

    Groetjes pietsje

    Reageren
    1. Wilma Tijssen Bericht auteur

      Hallo Ria,

      Kokosolie hebben ze bij AH, amandelmeel weet ik niet zeker. Ik koop het altijd bij de Tuinen, maar je kunt bijvoorbeeld ook naar EkoPlaza. Het zijn best prijzige producten, maar ze zijn met enige regelmatig in de aanbieding en dan sla ik altijd een voorraadje in.
      De cake is heerlijk, en dat hoor ik ook altijd van mijn volgers, dus ik kan ‘m je zeker aanbevelen eens te maken. Succes!

      Groeten van Wilma

      Reageren
  6. Marloes

    Ik wilde deze vandaag maken maar nu bleek ik geen banaan meer te hebben. Deze vervangen door avocado, ik hoop dat het lukt. Het staat nu in de oven 🙂

    Reageren
  7. margaret

    Lekker hoor Wilma heb hem al gemaakt,vanmorgen je site ontdekt en nu al een recept van je
    uit geprobeerd en geproefd .de cake valt wel uit elkaar is beetje nattig heb jij dat ook ? wat zou ik verkeerd gedaan kunnen hebben ?
    groetjes

    Reageren
    1. Wilma Tijssen Bericht auteur

      Hallo Margaret,

      Klopt wel hoor, dat hij een beetje nattig is. Banaan, appel en kokosolie maken hem wat nattig. Hoe meer droge ingrediënten je erin stopt, hoe vaster hij wordt. Bijv. Amandelmeel.
      Misschien moet hij ook iets langer in de oven, dat hangt van je oven af.
      Heb je wel badkostuum gebruikt? En de natte en droge ingrediënten pas op het laatste moment bij elkaar gedaan?
      Experimenteer er gerust een beetje mee hoor.
      Succes!

      Groeten van Wilma

      Reageren
  8. Cathrien

    Gisteren noot amandel cake gebakken. Mij lunch was vandaag een stuk noot amandel cake met roomboter en Fiordifrutta kersen jam. Heerlijk.
    Bedankt voor het recept.

    Cathrien.

    Reageren
  9. Mieke

    Gisteren gemaakt. Heerlijk! Ga ook de variatie met avocado een volgend keer proberen. Banaan kan nogal eens overheersend zijn. Hoewel het in dit recept wel meeviel. Dank voor het delen!

    Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *