Ovenschotel Puur Gemak

ovenschotel Puur Gemak 1a 071113Ik beschouwde mijzelf eigenlijk nooit als keukenprinses, dacht dat ik niet kon koken. Maar nu ik volgens de paleo principes eet, ben ik ineens veel creatiever geworden en durf ik veel meer te experimenteren.

Ik werk 4 dagen in de week en heb een druk gezin met drie opgroeiende kinderen, dus bij het zien van recepten met heel ingewikkelde ingrediënten of heel veel ingrediënten en een lange bereidingstijd haak ik al gauw af. Ik merk in mijn omgeving dat veel vrouwen/moeders daarmee worstelen. Ik ga voor puur gemak: pure ingrediënten en makkelijk te maken. Dit zal dan ook de rode draad zijn in de recepten die ik voor Oerkracht Voedingsadvies maak.

Grappig, mijn lichaam lijkt inmiddels vanzelf aan te geven wat goed voor mij is. Als ik boodschappen doe, neem ik vanzelf mee waar ik op dat moment trek in heb. En zo is onderstaande ovenschotel ook ontstaan. De moraal van dit recept: durf van alles te combineren. Je kunt met dit recept eindeloos variëren door een deel van de ingrediënten te vervangen door andere. Ook met de kruiden kun je natuurlijk eindeloos variëren. Eet smakelijk!

Ovenschotel Puur Gemak

Ingrediënten:

  • 1 aubergine
  • 2 teentjes knoflook
  • halve rode ui
  • 250 gram gebroken sperziebonen
  • 300 gram rundergehakt
  • 3 eieren
  • 3 plakken kaas (als je helemaal geen zuivel wil gebruiken kan je dit natuurlijk achterwege laten), ik gebruik de kaas als toplaag, meer voor het oog
  • Eetlepel kokosolie

Kruiden:

  • zongedroogde tomaat mix (Fairtrade bij AH)
  • zeezout mix (Fairtrade bij AH)
  • paprika poeder mild
  • koriander
  • basilicum
  • cayennepeper

Ovenschaal van 28 x 19 cm

Bereiding:

  1. Smeer de ovenschaal in met de kokosolie en verwarm de oven voor op 200 graden
  2. Bedek de bodem met plakjes aubergine
  3. Versnipper de knoflook teentjes met een pers en strooi deze uit over de aubergine
  4. Strooi vervolgens de sperziebonen in een egale laag over de aubergine
  5. Bestrooi de gewenste kruiden over de schaal (ik gebruikte dus bovengenoemde kruiden)
  6. Klop in een kommetje de 3 eieren tot een egaal geheel en verdeel dit vervolgens over de schaal
  7. Verdeel de gehakt in plukjes over de schaal
  8. Dek het geheel af met de plakken kaas (indien gewenst)
  9. Zet voor 30 minuten in de oven op 200 graden

Eet smakelijk!

10 gedachten over “Ovenschotel Puur Gemak

    1. Wilma Tijssen Bericht auteur

      Hoi Lisette,

      Officieel passen bonen niet in het Paleo voedingspatroon. Maar dat neemt niet weg dat ik daar af en toe van afwijk. Ik vind bonen groente en gezond en bovenal lekker. Dus ik eet ze zo af en toe.

      Groeten van Wilma

      Reageren
    2. Joyce

      Net de overschotel gemaakt zijn de sperziebonen nog hard en rauw. Half uur op 200gr gedaan….jammer. Is voorkoken niet beter? 3 eieren is ook niet genoeg vocht voor alles te bedekken of heb ik iets verkeerd gedaan

      Reageren
      1. Wilma Tijssen Bericht auteur

        Hoi Joyce,

        Sorry voor m’n late reactie … Het hangt er misschien van af wat voor ovenstand je gebruikt, ik heb een heteluchtoven. Of de plek in de oven. Als je de sperziebonen te hard en te rauw vindt, zou je ze inderdaad kort kunnen voorstomen (in een stoommandje in een pannetje met laagje kokend water). Als je vindt dat je te weinig eieren hebt, kun je uiteraard naar wens eieren toevoegen. Hangt ook een beetje af van het formaat van de ovenschaal. Je kunt natuurlijk zelf naar hartenlust variëren met hoeveelheden.

        Groeten van Wilma

        Reageren
  1. Judith de Haan

    Hoi Wilma,
    De ovenschotel staat in de oven. Het ruikt nu al lekker.
    Ik miste alleen in het recept wanneer je de rode ui erbij doet.
    Ik heb het maar gewoon tussen het gehakt gedaan: komt vast goed.

    groetjes Judith

    Reageren
  2. vivian

    Wow, ben het nu al voor de 3e avond op rij aan het eten haha…gewoon omdat ik veel te veel had gemaakt. Maar het is absoluut geen straf want oh oh wat is dit lekker zeg 🙂

    Reageren
  3. Orinda

    hoi Wilma,

    Lijkt me heerlijk recept, is het de bedoeling om eerst het gehakt te bakken of doe je het ongebakken in de ovenschaal?

    Reageren
    1. Wilma Tijssen Bericht auteur

      Hoi Orinda,

      Ik had het gehakt rauw in de ovenschaal verdeeld. Het hangt een beetje van je oven af. De laatste keer dat ik ‘m had gemaakt, was het gehakt niet helemaal gaar, dus je kunt het voor de zekerheid even rillen vooraf. Voor wat betreft de sperziebonen: afhankelijk van wat je lekker vindt, kun je deze ook vooraf even kort koken. Succes.

      Groeten van Wilma

      Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *