Geitenmelk en geitenyoghurt versus koemelk

Ik krijg regelmatig vragen over zuivel: wel of geen koemelk, waarom eet jij geitenyoghurt? Ik heb een artikel gevonden op Natuur Diëtisten Nederland, dat vrij uitgebreid de verschillen uitlegt. Mijn belangrijkste criterium voor mezelf is: luister naar je lichaam. Mijn lijf protesteert bij koemelk en vaart wel bij geitenyoghurt en -kaas.

Lees hier het artikel van NDN:

Dat de meeste melk in Nederlandse winkels van koeien is, wil niet zeggen dat koemelk geschikter is voor menselijk gebruik dan geitenmelk. Wereldwijd wordt van oudsher meer geiten- dan koemelk gedronken. Het feit dat koemelk de Nederlandse markt overheerst heeft voornamelijk economische redenen.

Geitenmelk is lichter verteerbaar en geeft minder vaak aanleiding tot overgevoeligheidsreacties en maag-darmklachten. Bovendien worden essentiële mineralen beter opgenomen uit geitenmelk dan uit koemelk. Een bepaald type eiwit in koemelk (A1 bèta-caseïne) waarvan sterk wordt vermoed dat het diabetes type 1 en coronaire hartziekte bevordert, komt niet in geitenmelk voor.

Geitenmelk is een goede bron van hoogwaardige eiwitten, goed afbreekbare middellange vetzuren (MCT’s), vitamines (vitamine A, B-complex, C, D) en mineralen (waaronder ijzer, calcium, fosfor, magnesium, mangaan, kalium en jodium). Geitenmelk(poeder) waarvan de samenstelling is aangepast aan de behoeften van zuigelingen en/of peuters is bovendien een goed alternatief voor koemelkgebaseerde (bij)voeding. Een klinische studie van de afdeling kindergeneeskunde aan de universiteit van Auckland heeft aangetoond dat zuigelingen uitstekend floreren op geitenmelk gebaseerde babyvoeding.

Lees hier verder.

Bron: Natuur Diëtisten Nederland

5 thoughts on “Geitenmelk en geitenyoghurt versus koemelk

 1. Paula

  Hoi Wilma,

  Waar koop jij geitenyoghurt? Bij de Albert Heijn zit er gemodificeerd zetmeel in, dat lijkt me niet gezond, toch? En schapenyoghurt, heeft dat dezelfde gezondheidseffecten als geitenyoghurt?

  Groetjes Paula

  Reageren
  1. Wilma Tijssen Bericht auteur

   Hoi Paula,

   Ik koop geitenyoghurt inderdaad bij AH en helaas, daar zit wel gemodificeerd zetmeel in. Dit neem ik voor lief in het kader van de 80-20 regel. Mijn mening is dat het goed is om zoveel mogelijk op te letten en bewuste keuzes te maken, maar dat het ook leefbaar moet blijven. Producten van koeienmelk zijn voor mij een no go, en op zoek naar een geitenboerderij voor verse producten gaat me te ver. Mijn lijf is mijn graadmeter en de geitenyoghurt voelt voor mij goed. Schapen zuivel heb ik zelf geen ervaring mee, maar ik heb wel eens gelezen dat die dezelfde voordelen hebben als die van de geit.

   Groeten van Wilma

   Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.